Voor 2020 wilden wij een nieuwe, modernere invulling voor de jaarlijkse dodenherdenking in Lattrop-Breklenkamp.
In plaats van de 4 mei herdenking in de kerk, was het plan om een bijeenkomst te organiseren voor het hele dorp voor jong & oud.
Helaas gooit corona nu roet in het eten en worden onze plannen verplaatst naar 2021.
Ter gelegenheid van de 4 mei-herdenking, heeft onze dorpsgenoot Martien Kamphuis een mooi stuk geschreven. Deze delen we graag hieronder:
 
 
??Vrijheid in Spagaat……
74 jaar geleden waren de geallieerde legers in Nederland al doorgestoten tot de grote rivieren in hun campagne de Europese landen te bevrijden van de Nazi overheersing. De barrière die de rivieren vormden, in combinatie met de invallende winter, zorgde ervoor dat de opmars tijdelijk tot stilstand kwam. In 1945, een goed half jaar later, werden de Nazi’s definitief verslagen en kon de overwinning gevierd worden. Vijfenzeventig jaar geleden, een mijlpaal, reden genoeg nog eens extra aandacht te schenken aan die mijlpaal en het feit dat we al die tijd weer in vrede en vrijheid konden en mochten leven.
Maar, eind 2019 kwam er een erg besmettelijke virusziekte vanuit China opzetten die begin 2020 zo goed als de hele wereld overging. Ondanks allerlei wettelijke en overheidsmaatregelen maakte het virus heel veel slachtoffers en houdt het de hele wereld in zijn greep, net als destijds de Tweede Wereldoorlog.
We mogen het niet vergelijken, want de Tweede Wereldoorlog is door bewust menselijk handelen ontstaan, terwijl het virus vanuit de natuur opkwam en zich razendsnel verspreidde. De maatregelen om het virus te bestrijden beknotten onze vrijheid, net als dat tijdens de Nazi-overheersing in de Tweede Wereldoorlog ook gebeurde.
Nu, tijdens deze crisis moeten we veel vrijheden opgeven; binnen blijven, elkaar niet ontmoeten, afstand houden, thuiswerken. Veel wat we allemaal als gewoon ervaarden, misschien wel beschouwden als onze menselijke rechten moeten we nu opgeven, al dan niet tijdelijk. We doen dat zelfs op een min of meer vrijwillige basis, omdat we het belang er van inzien. Dat was tijdens de bezetting wel anders, alles werd toen opgelegd!
Ik hoorde in een radio-interview een oudere dame zeggen dat ze deze crisis veel erger vond dan de bezetting, want toen waren er nog mogelijkheden om elkaar te bezoeken en nu niet. Daarentegen zei een andere dame dat ze de bezetting veel erger vond, want de angst voor de soldaten, de maatregelen en de willekeur beheersten heel het leven en dat is nu niet zo, wat de maatregelen betreft weet je wel waar je aan toe bent. Dit geeft ook maar weer eens aan, dat wat er ook gebeurt het altijd heel persoonlijk ervaren en beleefd wordt.
Ondervinding is de beste leermeester, en nu ondervinden wij aan den lijve wat het is om in onze vrijheid beknot te worden. Wellicht dat wij ons hierdoor iets beter kunnen verplaatsen in de levens van de mensen, meer dan 75 jaar geleden, in de overheerste landen wiens vrijheden toen nog veel meer ontnomen waren. Ook deze corona-crisis wordt heel persoonlijk ervaren en beleefd, net als de bezetting 75 jaar geleden.
De opgelegde beperkingen verhinderen ons deze mijlpaal te vieren zoals we gepland hadden, maar laten ons nog eens goed beseffen hoe rijk we zijn in vrede en vrijheid te kunnen leven. Niet wat we gewend zijn, niet wat we verwacht hadden en niet wat we gehoopt hadden, maar eigenlijk wel een heel bijzondere manier om 75 jaar vrijheid te vieren!
 
?Martien Kamphuis
 
Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst