Een gewone donderdagavond in oktober. Een flinke groep mensen uit Lattrop-Breklenkamp heeft de moeite genomen om naar Gasterij de Smid te komen op uitnodiging van de Buurtschapsraad. Na een gebruikelijk kopje koffie neemt Marije Niehoff het woord. Ze heet iedereen van harte welkom op de informatieavond over ‘Mijn dorp Lattrop-Breklenkamp 2030’ en spreekt de wens uit dat iedereen zich vrij voelt om de interactie aan te gaan.

 

Verantwoordelijk wethouder Ilse Duursma neemt het stokje van haar over. Ze legt in kort tijdsbestek uit wat het traject ‘Mijn Dinkelland 2030’ en specifieker ‘Mijn Lattrop-Breklenkamp 2030’ inhoudt. Uitgangspunten zijn: wat willen de inwoners van een dorp, waar willen ze energie in steken, hoe willen ze dat doen en wat hebben ze daarbij nodig? Een hoop vragen in een nieuw proces, voor iedereen, ook voor degenen in de rol van politicus of ambtenaar. Verder stelt ze buurtman Marcel Nolten voor: schakel tussen de mensen van de gemeente en ons dorp.

Na de wethouder volgt een ingelast moment voor Hans Groeneveld. Hij vertegenwoordigt de werkgroep Woningbouw en heeft mooi nieuws te melden. De kavels aan de Kraakenhof die de gemeente al een tijdlang te koop heeft zijn opnieuw ingedeeld, waardoor er ruimte ontstaat voor 3 starterswoningen.

 

Na deze opsteker volgt het verhaal van Ferenc van Damme, communicatiestrateeg en beleidsontwikkelaar bij de provincie Overijssel, maar vooral mens onder de mensen. Deze Hagenaar die met tussenstops in Engeland en Friesland nu in Zwolle is neergestreken en met een open vizier ons doen en laten analyseert, confronteert zijn toehoorders met de zeer snel veranderende samenleving. ‘We zijn nu toe aan elektrische auto’s maar leven nog steeds in dezelfde democratische structuur als in de tijd van Thorbecke. Is het niet eens tijd voor een systeem update? Op zoek naar beter beleid met meer draagvlak.’ Hoe moeilijk dat dat is blijkt wel uit het feit hoe divers we zijn uit de doelgroepenanalyse die Ferenc toelicht. Aan het einde van zijn verfrissende verhaal, hoor je de hersenen van de luisteraars bijna kraken. Bij wijze van spreken dan; hij heeft ons aan het denken gezet. En nodigt ons uit om van zijn ervaring en expertise gebruik te maken in het vervolgtraject. Want dat er iets radicaal moet gebeuren is wel duidelijk. Maar hoe, dat is nog een groot vraagteken.

 

Benieuwd naar het verhaal van Ferenc? Vraag het nazorgpakket aan via mail: secretariaatbsr@lattrop-breklenkamp.nl

Wil je actief meedenken, praten en doen in het vervolgtraject in wat voor een vorm dan ook? Ook dat kun je via bovenstaand mailadres kenbaar maken. Of spreek iemand van de Buurtschapsraad aan.

 

Wil je weten hoe je uit de mentaliteitstest rolt? Surf naar:

http://www.motivaction.nl/mentality/de-mentality-test en klik op ‘doe de Mentality-test’.